Musiikin valtionpalkinto 2014

Myöntäjä: Valtion musiikkitoimikunta

Vuoden Kasvattaja 2014

Myöntäjä: Maaseudun Kukkasrahasto säätiö

Cantores Minores Vatikaanissa

Pikkukanttorit ja paavi Vatikaanissa v. 1982

Kuoron johtaja - Hannu Norjanen

Cantores Minores

Musiikin valtionpalkinto 2014 * Vuoden Kasvattaja 2014

Helsingin tuomiokirkon poikakuoro, (per. 1952) toimii poikien ja nuorten miesten musiikillisena ja henkisenä kasvattajana pääkaupunkiseudulla. Kuoron piirissä on vuosittain yli 500 poikaa ja nuorta miestä yhdeksässä eri ryhmässä, joiden ikäjakauma on 4-65 vuoteen. Kuuden vuosikymmenen aikana on kuorossa laulanut yli 3000 poikaa ja nuorta miestä.

Monipuolista musiikkikoulutusta

Kuoron koulutusryhmiin otetaan uusia laulajia pääsykokeilla kolme kertaa vuodessa, ja noin 50-60 iältään 7-10-vuotiasta poikaa hyväksytään vuosittain CM-musiikkiopistoon ja Cantores Minores -poikakuoroon. Saatuaan kaksi lukukautta opetusta musiikinteoriassa, nuottikuvan lukemisessa ja laulamisessa sekä suoriuduttuaan hyväksytysti loppukokeista (musiikin perusteiden tasosuoritus 1) pojat etenevät esiintyvään A-kuoroon. Opiskelu jatkuu sen jälkeen harjoituksissa (3 kertaa 2 h/viikko) ja kaksi kertaa vuodessa pidettävillä musiikkileireillä. Äänen muuttumisen mukaan pojat siirtyvät poikaäänistä (sopraano ja altto) miesääniin (tenori ja basso). Tällä hetkellä CM-poikakuorossa ja -musiikkiopistossa laulaa ja opiskelee n. 450 4-25 vuotiasta poikaa ja nuorta miestä. Vuositasolla kuoron eri ryhmissä on yli 500 oppilasta. Kuuden vuosikymmenen aikana kuorossa on laulanut yli 3000 poikaa.

Yhteistyötä koululaitoksen kanssa

Vuonna 1996 Cantores Minores aloitti kiinteän yhteistyön Helsingin kaupungin opetustoimen kanssa. Yhteistyön tavoitteena on turvata historiallisen poikakuoron perinne maassamme, aikaistaa ja laajentaa kuorolaisille annettavaa musiikkikoulutusta ja ennen kaikkea nostaa kuoron taiteellista tasoa. Yhteistyö on saanut erittäin positiivisen vastaanoton ja tällä hetkellä Kaisaniemen ala-asteella ja Kruununhaan yläasteella CM-kuorolinjalla opiskelee jo lähes 1/3 kuoron jäsenistä. Vuonna 1995 aloitti toimintansa myös laulupainotteinen Cantores Minores -musiikkileikkikoulu 4-6-vuotiaille pojille. Vuonna 2006 sen toimintaa laajentui Pohjois-Helsinkiin (Pihlajamäki) ja Espooseen, 2007 Helsingin Pakilaan, syksyllä 2009 Vantaalle, syksyllä 2010 Helsingin Itäkeskukseen ja syksyllä 2017 Ruoholahti/Jätkäsaareen. CM-musiikkiopistossa voi lisäksi opiskella pianonsoittoa ja yksinlaulua.

Vaativa ohjelmisto

Cantores Minores esittää vuosittain ainakin kaksi Johann Sebastian Bachin suurteosta. Pitkäperjantaisin kuullaan Helsingin Tuomiokirkossa vuorovuosin J.S. Bachin Matteus- ja Johannes-passio ja joulukuussa Jouluoratorio. Bachin Messu h-molli ja motetit kuuluvat myös jatkuvasti ohjelmistoon. Brahmsin Ein deutsches Requiem on esitetty neljä kertaa, samoin Mozartin Requiem. Mendelssohn Bartholdyn oratorioista on esitetty Paulus (2002, 2014) ja Elias (2012). Händelin Messias-oratorion kuoro esitti historiansa ensimmäisen kerran syksyllä 2016. A cappella -konserttien ohjelmisto sisältää osuudet sekä vanhaa että uudempaa eurooppalaista kuoromusiikkia unohtamatta tietenkään sen paremmin perinteisiä suomalaisia kansanlauluja kuin suomalaisten nykysäveltäjienkään musiikkia.

Kymmenien kotimaisten konserttien lisäksi CM on esittänyt ulkomaillakin useita suurteoksia eri orkestereiden kanssa, mm. Mozartin D-duurimessun Romseyn katedraalin orkesterin kanssa Englannissa v. 1970, Cimarosan Requiemin Puolassa v. 1980, Bachin h-mollimessun Dresdenin valtionorkesterin kanssa Saksassa vuosina 1985 ja 1996 sekä Beethovenin C- duurimessun Phoenixin oopperaorkesterin kanssa Arizonassa v. 1988, Bachin Johannes-passion Dresdenissä v. 1991 ja 2004, Mozartin Requiemin v. 1997 Tokiossa Japanin radio-orkesterin kanssa, Bachin Jouluoratorion Moskovassa Moskovan sinfoniaorkesterin kanssa v. 1999, Mozartin Kruunajaismessun Budapestissa ja Gyorissa Gyorin filharmonisen orkesterin kanssa lokakuussa 2001 ja sama teos Prahassa ja Wienissä 50-vuotisjuhlakiertueen yhteydessä kesäkuussa 2002. Wienissä teos esitettiin kuoron ensimmäisen pitkäaikaisen johtajan Peter Lacovichin johdolla. Elokuussa 2006 kuoro oli mukana Esa-Pekka Salosen johdolla Mahlerin 8. sinfonian toteutuksessa Baltic Sea Festivalilla Tukholmassa. Lokakuussa 2006 kuoro konsertoi Philadelphiassa ja New Yorkissa yhdessä amerikkalaisen Renaissance Band Piffaron kanssa esittäen mm. vanhoja Piae Cantiones-sävelmiä, sekä J.S. Bachin ja H. Schützin motetteja.

Cantores Minores on myös tuottanut Brittenin Nooan tulva -kirkko-oopperan Helsingin Juhlaviikoilla 1973-74 sekä 1100-luvulta peräisin olevan Codex Calixtinus -messun Helsingin kulttuuripääkaupunkivuonna 2000.

Palkittu kuoro

Jo vuonna 1965 Cantores Minores voitti ensimmäisenä suomalaiskuorona BBC:n järjestämän Let the People sing -kilpailun ja v. 1994 se saavutti sarjansa kärkisijan Ranskan Amiensissa pidetyssä ensimmäisessä Euroopan katedraalikuorojen kilpailussa. Kaudella 2009-10 kuoro oli YLEn valitsema 'Vuoden Nuorisokuoro'. Vuonna 2011 Stadin Slangi ry. myönsi kuorolle 'Stadin Junnu 2011'-tunnustuspalkinnon. Vuonna 2012 nimesi Suomen Kirkkomusiikkiliitto ry. kuoron 'Vuoden musiikkiryhmäksi'. Valtion musiikkitoimikunta myönsi kuorolle musiikin valtionpalkinnon vuonna 2014. Maaseudun Kukkasrahasto säätiö palkitsi kuoron helmikuussa 2015 Vuoden Kasvattaja 2014 -palkinnolla. Lokakuussa 2017 kuoro on ehdolla Vuosisadan Kulttuurigaalassa Vuosisadan kulttuuriteko-kategoriassa yhdessä neljän muun ehdokkaan kanssa.

Pikkukanttorit maailmalla

Cantores Minores tekee joka vuosi vähintään yhden konserttimatkan ulkomaille (ks. kiertuetilasto). Kuoro on esiintynyt vuosien varrella lukuisille valtionpäämiehille, Paavi Johannes Paavali II:lle ja Paavi Benedictus XVI:lle sekä laulanut monissa maailmankuuluissa pyhätöissä, mm. Lontoon Westminster Abbeyssä, Pariisin Notre-Damessa, Washingtonin National Cathedralissä, Dresdenin Frauenkirchessä, Berliinin Tuomiokirkossa, Leipzigin Tuomaskirkossa, Naritan Shinshoji -temppelissä ja Real Monasterio de San Lorenzo de El Escorialissa.

Pikkukanttorien laulua on kuultu kaikkiaan 22:ssa Euroopan maassa. Euroopan ulkopuolellakin Cantores Minores on vieraillut useasti, USA:ssa viisi (1982, 1988, 1993, 1998, 2006), Japanissa kolme kertaa (1995, 1997, 2000) ja Venäjällä kaksi kertaa (2003, 2007). Kolmannella Japanin-kiertueella joulukuussa 2000 kuoron konsertit ja TV-esiintymiset keräsivät yli 12 miljoonaa kuulijaa. Itsenäisyyspäivänä 2003 kuoro teki menestyksekkään konserttimatkan Pietariin konsertoiden Smolnan Tuomiokirkossa ja Pyhän Marian kirkossa. Keväällä 2004 kuoro vieraili ensin Saksassa, missä se mm. esitti J.S. Bachin Johannes-passio Dresdenin Kreuzkirkossa yhdessä Dresdenin Kreuzkuoron kanssa. Kevään toinen kiertue vei kuoro Norjaan, missä kuoro konsertoi yhdessä oslolaisen Solvguttene-poikakuoron kanssa sekä esiintyi Oslossa järjestetyllä Helsinki-viikolla. Kesäkuussa 2005 kuoro teki pariviikkoisen konserttikiertueen Pohjoismaihin ja syksyllä 2006 lähes kolmeviikkoisen konserttimatka USA:han ja Kanadaan esiintyen mm. Washington DC:ssä, Philadelphiassa, New Yorkissa, Bostonissa ja Ottawassa. Marraskuussa 2007 kuoro konsertoi Pietarissa esiintyen mm. Cappella- konserttisalissa yhdessä Glinka-poikakuoron kanssa sekä Pyhän Marian kirkossa. Keväällä 2008 kuoro teki kaksi konserttimatkaa. Ensimmäinen kiertue tehtiin Intiaan, jossa kuoro konsertoi New Delhissä yhdessä mm. CM-seniori Iiro Rantalan kanssa.

Kuoron 50. kansainvälinen konserttimatka tehtiin huhtikuussa 2008 Saksaan, jossa konsertoitiin mm. Berliner Domissa (HelsinKissBerlin-festivaalin konsertti). Kesäkiertue 2009 suuntautui Suomeen (Viitasaari, Oulu) ja Ruotsiin (Luleå, Sundsvall, Rättvik, Stockholm, Uppsala). Seuraavat konserttikiertueet veivät kuoron kesällä 2010 Slovakiaan, Unkariin, Kroatiaan, Sloveniaan, Itävaltaan ja Saksaan. Syksyllä 2010 kuoro konsertoi Dresdenissä yhdessä Dresdenin Kreuzkuoron kanssa esittäen J. Brahmsin Ein deutsches Requiemin. Myös vuonna 2011 kuoro vieraili Saksassa ja esiintyi menestyksekkäästi mm. uudelleen rakennetussa Frauenkirchessä Dresdenissä. 60-vuotisjuhlakiertue tehtiin kesällä 2012 Italiaan ja Vatikaaniin. Kiertueen yhteydessä kuoro konsertoi mm. Ravennan Festivaaleilla ja kolme kertaa Roomassa sekä tapasi Paavi Benedictus XVI:n yleisaudienssissa ja avusti Pietarinkirkon messussa Vatikaanissa.

Kesäkuussa 2013 kuoro teki 60-vuotisjuhlavuoteen liittyvän laajan konserttimatkan kotimaahan konsertoiden Porissa, Oulussa, Raahessa, Kuhmossa ja Kaavilla. Syyskuussa 2013 kuoro teki 56. kansainvälisen konserttikiertueen Norjaan. Konserttipaikkoina oli Trefoldighetskirke Oslossa sekä Pohjoismaiden toiseksi suurin katedraali Nidarosin tuomiokirkko Trondheimissa. Elokuussa 2014 oli vuorossa 57. kansainvälinen konserttikiertue, joka suuntautui Sveitsiin (Winterthur-Kirchdorf-Bern-Solothurn-Basel) ja Saksaan (St. Blasien). Vuonna 2015 kuoro teki konserttimatkat Ruotsiin, missä se osallistui kansainväliseen 'Let the Future Sing 2015'-festivaaliin, sekä Baltian maihin konsertoiden Latviassa, Liettuassa ja Virossa. Kesäkuussa 2016 kuoro teki historiansa ensimmäisen konserttikiertueen Espanjaan (San Lorenzo de El Escorial-Madrid-Valencia-Barcelona-Montserrat-Mallorca).

Vuonna 2017 kuoro konsertoi maailmankuuluilla Leipzigin Bach -festivaalilla ja Ravennan festivaalilla. Kiertue, joka suuntautui lisäksi Saksaan, Tsekin tasavaltaan, Sveitsiin ja Italiaan, oli osa Suomi 100 -juhlavuoden virallista ohjelmaa.

Festivaalit

Cantores Minores järjestää Helsingissä kaksi merkittävää musiikkifestivaalia, jotka toteutetaan viiden vuoden välein. 'Helsingin Bach -viikko' on järjestetty vuodesta 1965 ja 'Itämeren ja Pohjolan poikakuorofestivaali - Baltic and Nordic Boys Choir Festival' on järjestetty vuodesta 2002 lähtien. Kolmas Itämeren ja Pohjolan poikakuorofestivaali järjestettiin 10.-13.10.2013. Festivaalin kuorovieraina olivat Adolf Fredrikin poikakuoro, Tukholma/Ruotsi, Azuoliukas-poikakuoro, Vilna/Liettua, Glinka poikakuoro, Pietari/Venäjä ja Nidarosin tuomiokirkon poikakuoro, Trondheim/Norja. Seuraava Itämeren ja Pohjolan poikakuorofestivaali järjestetään vuonna 2018. XI Helsingin Bach -viikko, jonka pääteoksena oli J.S. Bachin Messu h-molli, järjestettiin 25.-30.10.2015.

Cantores Minores -kannatusyhdistys ry.

CM-poikakuoron ja -musiikkiopiston toimintaa ylläpitää pääosin kuorolaisten vanhemmista koostuva kannatusyhdistys. Sen toimintaa johtaa yhdistyksen hallitus, jossa on 8 jäsentä. Yhdistyksen toiminta (suluissa vuoden 2016 toteutuneita lukuja: vuosibudjetti n. 860.000 e) rahoitetaan konsertoimalla (n. 20 %), lukukausi- yms. maksuilla (n. 25 %), Helsingin Seurakuntayhtymän (n. 19 %), Helsingin kaupungin ja Taiteen edistämiskeskuksen (n. 6 %) sekä muiden rahastojen, säätiöiden ja yhteistyökumppaneiden tuella (n. 30 %). Opetusministeriö ei tue kuoron koulutus- ja kasvatustoimintaa. Helsingin Seurakuntayhtymän avustusosuuteen sisältyy kuoron Meritullin seurakuntatalossa olevien harjoitus- ja toimitilojen vuokratuki.